top of page

Autobedrijf PECO is uw adres voor APK-keuring


De APK (Algemene Periodieke Keuring) is sinds 1985 in Nederland wettelijk verplicht  voor alle geregistreerde voertuigen.

Wanneer en hoe vaak uw auto gekeurd moet worden, hangt af van de leeftijd van uw auto en het type brandstof. U kunt uw auto al vanaf 2 maanden voor de eerstvolgende APK-vervaldatum laten keuren. De oorspronkelijke vervaldatum blijft staan en wordt afhankelijk van de geldende keuringsfrequentie verlengd.

Deeltjestellen en Roetfilter voor dieselauto vanaf 1 januari 2023

 

CO2-emissie veroorzaakt klimaatverandering, deeltjesuitstoot is slecht voor het lokale milieu. Helemaal waar. Maar deze deeltjes behalve het lokale milieu óók het klimaat beïnvloeden. Ze warmen de aarde op.

Dat komt omdat ze zwart zijn en zwart absorbeert licht. Daardoor wordt een zwart oppervlak in de zon warmer dan een wit oppervlak. En ja, deeltjes uit de uitlaat zijn klein, maar als zich in de lucht rond zo’n deeltje een waterdruppel vormt, werkt dat als een lens.

Een wetenschapper rekende me voor dat de ongeveer 250 miljoen roetfilters op auto’s en trucks in Europa jaarlijks ongeveer evenveel opwarming voorkomen als 600 miljoen ton minder uitgestoten CO2. Ter vergelijking, Duitsland blaast jaarlijks 700 miljoen ton CO2 de lucht in.

Hij maakte nog een sommetje. Als het recht om een ton CO2 uit te stoten in het EU-handelssysteem € 80 kost, is een goedwerkend roetfilter voor het klimaat € 1.660 waard. De waarde voor schone lucht in de omgeving komt daar dan nog bij.

Kosten APK keuring

 

De kosten voor een losse APK zijn € 59,99 incl. btw en excl. diesel- of campertoeslag.

Wanneer tijdens de keuring blijkt dat er reparaties nodig zijn, dan kunnen deze door onze monteurs vakkundig worden uitgevoerd.

Wij zullen hierover vooraf contact met u opnemen. Zonder uw toestemming doen wij niets. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan.

Keuringsrapport


Na de APK-keuring ontvangt u een keuringsrapport waarop staat of uw auto is goedgekeurd of afgekeurd. Op het keuringsrappart geven wij de reparatie-, afkeur- en adviespunten aan. Adviespunten zijn gebreken die op dat moment nog niet leiden tot afkeuring, maar die u wel op korte termijn dient te laten repareren of vervangen. Als de auto wordt afgekeurd, staan de afkeurpunten op het rapport. Deze dienen te worden gerepareerd of vervangen voordat uw auto alsnog kan worden goedgekeurd. Datzelfde geldt voor reparatiepunten.

APK in combinatie met groot onderhoud

 

Ruim 70% van de keuringen worden in combinatie met een (grote) onderhoudsbeurt uitgevoerd. Tijdens de (grote) onderhoudsbeurt lopen onze technici de auto zo goed na dat de meeste gebreken al worden geconstateerd en in overleg met de klant hersteld. Hierdoor worden er relatief weinig auto’s afgekeurd.

In combinatie met een grote onderhoudsbeurt is de keuring gratis.*

* Excl. afmeldkosten á € 4,60 en evt. wettelijk verplichte roetmeting voor een dieselmotor.

bottom of page